logo letsgrow studio
Studio za poslovno savjetovanje i osobni razvoj by TAMARA PERUŠIĆ

Kako postaviti granice?

Osobni razvoj

,

Savjeti

U svijetu koji kontinuirano traži našu pažnju i energiju, izuzetno je važno znati postaviti granice. U bilo kojem segmentu života, u našim privatnim odnosima, radnom okruženju ili društvenim interakcijama trebamo postaviti zdrave granice kako bi sačuvali svoje vrijeme i energiju i kako bi naše veze bile pune poštovanja s drugima.

Razumijevanje granica

Granice se mogu smatrati nevidljivim linijama koje definiraju gdje mi završavamo, a gdje drugi počinju. To podrazumijeva emocionalne, fizičke i psihološke granice koje definiraju što je prihvatljivo ponašanje kod drugih i kod nas samih. Granice se ne odnose na izgradnju zidova, već na stvaranje prostora koji nam omogućuju da zadržimo autentičan osjećaj dok se bavimo svijetom oko nas.

Važnost postavljanja granica

Kada postavljamo granice, mi dajemo prioritet brizi o sebi. To će nam pomoći da ne izgorimo, nismo tjeskobni ili ljuti.

Jasne granice govore drugima kako želimo da se prema nama postupa. Kada učinkovito komuniciramo svoje granice, mi se zauzimamo za sebe, tražimo poštovanje i zdravije interakcije.

Uvijek trebamo otvoreno pričati o granicama, i time potaknuti iskren razgovor. Na taj način dijelimo svoja očekivanja i bolje razumijemo očekivanja drugih, tako smanjujući nesporazume i sukobe.

Postavljanje granica pomaže nam da rastemo osobno i emocionalno. Tjera nas da se suočimo sa svojim strahovima i nesigurnostima, što dovodi do povećane samosvijesti i samopouzdanja.

postavljanje granica

Vrste granica

Fizičke granice uključuju osobni prostor i dodir. Važno je jasno komunicirati svoju razinu udobnosti fizičkim kontaktom, ali isto tako poštivati preferencije drugih.

Emocionalne granice uključuju dijeljenje svojih osjećaja bez potrebe za popravljanjem tuđih emocija. Radi se o prepoznavanju vlastitih emocija i poštivanju tuđih.

Vremenske granice podrazumijevaju postavljanje granice vremena koje možete posvetiti poslu, druženju i osobnim aktivnostima. Treba reći ne kada vam raspored postane prenatrpan.

Materijalne granice se odnose na vašu imovinu, novac i resurse. Budite jasni u pogledu posuđivanja ili dijeljenja.

Preporuke kako postaviti granice

Priv korak je da razmislite o svojim potrebama, vrijednostima i ograničenjima. Shvatite što vam je ugodno ili neugodno u različitim situacijama.

Budite izravni i iskreni kada razgovarate o svojim granicama. Koristite “ja” poruke da izrazite svoje potrebe bez optuživanja ili okrivljavanja drugih.

Dosljedno provodite svoje granice kako biste uspostavili osjećaj pouzdanosti i vjerodostojnosti. Ovo će obeshrabriti druge da testiraju ili ne poštuju vaše granice.

Iako su granice bitne, važno je ostati fleksibilan i spreman na kompromis u određenim situacijama. Prilagodite se promjenama i dalje poštujući svoje granice.

Dajte prednost praksama brige o sebi koje vam pomažu da se napunite i da budete dobro. Kada se brinete o sebi, bit ćete bolje opremljeni za postavljanje i održavanje granica.

Postavljanje granica bitna je vještina koja pridonosi našem općem blagostanju i kvaliteti naših odnosa. Nije ideja da ljude isključujemo, već da ih pozovemo da s nama komuniciraju na zdrav način s poštovanjem.

Postavljanje granica je oblik ljubavi prema sebi koji nas osnažuje da vodimo uravnoteženiji i ispunjeniji život!

Podijelite članak