logo letsgrow studio
Studio za poslovno savjetovanje i osobni razvoj by TAMARA PERUŠIĆ

Održiva potrošnja

Holizam

Održiva potrošnja odnosi se na korištenje dobara i usluga koje zadovoljavaju osnovne potrebe i donose bolju kvalitetu života. Na taj način se minimizira korištenje prirodnih resursa, onečišćenje, otpad te društvene i ekološke utjecaje. Također, ne ugrožavaju sposobnost budućih generacija da zadovolje svoje vlastite potrebe.

Održiva potrošnja također uključuje donošenje odluka o tome što kupujemo, koristimo i odlažemo na način koji minimalizira štetu okolišu i povećava dobrobit za ljude i planet. Naše ponašanje kao potrošača igra ključnu ulogu u održivosti jer određuje potražnju za robom i uslugama, što zauzvrat utječe na obrasce proizvodnje i potrošnje u društvu. Izbori potrošača o tome što kupuju, koriste i odlažu imaju izravan utjecaj na okoliš i planet.

Odabirom proizvoda koji su ekološki prihvatljivi i proizvedeni na održiv način, možemo utjecati na tržište da se formira prema održivijim praksama. S druge strane, kada dajemo prednost niskim cijenama i praktičnosti u odnosu na ekološka i društvena pitanja, to može potaknuti obrasce proizvodnje i potrošnje koji su štetni za okoliš i društvo.

Naša je odgovornost kao potrošača da budemo svjesni utjecaja našeg ponašanja i da donosimo informirane odluke koje promiču održivu potrošnju. To može uključivati razmatranje različitih čimbenika prilikom odabira proizvoda poput životnog ciklusa proizvoda. Također razmatranje utjecaja proizvodnih procesa na okoliš i otpad koji nastaje korištenjem i odlaganjem proizvoda. Biranjem proizvoda i usluga koji su ekološki prihvatljivi i proizvedeni na održiv način, možete pomoći u smanjenju svog ugljičnog otiska, očuvanju prirodnih resursa i minimiziranju otpada i zagađenja.

birati održivu odjeću

Što možemo učiniti?

Kako bismo procijeniti naše trenutne potrošačke navike, važno je voditi računa o stvarima koje redovito kupujemo, koristimo i bacamo.

Započnite praćenjem potrošnje tjekom jednog tjedna i zapisivanjem svega što kupujete. Zatim kategorizirajte sve što kupujete kao npr. hrana, odjeća, proizovdi za osobnu higijenu, elektronika i prijevoz.

Nakon što steknete jasnu sliku svojih potrošačkih navika, možete početi identificirati područja u kojima biste mogli napraviti promjene koje imaju pozitivan učinak na okoliš.

Kad sve popišete, mogli biste shvatiti da trošite puno novca na brzu hranu ili unaprijed zapakirana jela, koja imaju veći utjecaj na okoliš zbog energije i resursa potrebnih za njihovu proizvodnju i transport.

Također možda primijetite da kupujete puno odjeće, što može značajno pridonijeti ekološkim problemima poput onečišćenja vode i tekstilnog otpada.

Nakon što ste identificirali područja u kojima možete napraviti promjene, postavite sebi neke ostvarive i mjerljive ciljeve.

Možete pokušati smanjiti količinu mesa koju jedete, kupiti održiviju odjeću ili se prebaciti na ekološki prihvatljiva sredstva za čišćenje. Počnite s malim promjenama i postupno prelazite na značajnije. Nemojte se bojati zatražiti pomoć i podršku od drugih na tom putu.

održiva potrošnja

Kako smanjiti ovisnost o predmetima za jednokratnu upotrebu

  1. Koristite vrećice, posude i boce za vodu za višekratnu upotrebu.
    • Umjesto plastičnih vrećica, posuda i boca za vodu, prijeđite na alternative za višekratnu upotrebu izrađene od materijala kao što su tkanina, staklo i metal.
  2. Ponesite vlastitu šalicu za kavu.
    • Ako redovito kupujete kavu u hodu, ponesite sa sobom šalicu za višekratnu upotrebu kako biste izbjegli korištenje jednokratnih šalica.
  3. Izbjegavajte pribor za jelo i slamke za jednokratnu upotrebu.
    • Kada jedete vani, ponesite svoj pribor za jelo i slamku za višekratnu upotrebu ili se odlučite za restorane koji koriste opcije za višekratnu upotrebu.
  4. Odaberite proizvode s minimalnim pakiranjem.
    • Kada kupujete, potražite proizvode s minimalnim pakiranjem ili pakiranja od recikliranih materijala.
  5. Kupujte na veliko.
    • Kupnja na veliko može smanjiti otpadnu ambalažu i dugoročno uštedjeti novac.
  6. Napravite vlastite proizvode.
    • Razmislite o izradi vlastitih proizvoda za čišćenje, predmeta za osobnu njegu i drugih proizvoda za kućanstvo kako biste smanjili otpad.
  7. Popravite i ponovno upotrijebite predmete.
    • Prije zamjene predmeta, pokušajte ih popraviti ili pronađite načine da ih ponovno upotrijebite.

Podržavajte biznise kojima je prioritet održivost.

Podijelite članak