logo letsgrow studio
Studio za poslovno savjetovanje i osobni razvoj by TAMARA PERUŠIĆ

LetsGrow Studio slavi 1. rođendan

Biznis

Na današnji dan 01.10.2023 moj LetsGrow Studio slavi 1. rođendan. Pročitajte u blog postu kako je došlo do kreiranja biznisa i kako je protekla godina.

Želja za pokretanjem vlastitog biznisa rodila se davno, prije nekih 14 godina kada sam na fakultetu Poslovnog Upravljanja (MBA) slušala predmet Poduzetništvo i kada smo dobili zadatak napraviti svoj biznis plan. Bilo je uzbudljivo planirati i maštati kako je to biti poduzetnica. Sjećam se da sam tada razradila poslovnu ideju za slastičarnu jer sam obožavala peći i ukrašavati torte i kolače. No nekako osjećala sam da još uvijek nije vrijeme za to. U to vrijeme sam bila na izvanrednom studiju, otplaćivali smo kredit za stan i planirali osnovati obitelj. Obzirom sam imala dobro plaćen posao, na kojem sam bila zadovoljna, odlučila sam odgoditi ovu iskricu za neku kasniju fazu života.

Počela sam raditi na zanimljivim projektima u Korporaciji i nisam imala potrebe za nekim većim promjenama. Ipak neke odluke kompanije su me potakle da preispitam ima li smisla nastaviti tamo raditi. Naime kompanija se preselila u Radničku što je meni bilo dodatnih 2 sata života koje sam dnevno morala izgubiti na prijevoz. Također odlučili su se za open office koncept koji je apsolutno bio neodrživ za ulogu koju sam obnašala, obzirom sam kordinirala poslove međunarodnog tima i znala sam po 6 sati dnevno biti na telekonferencijama. S druge strane bilo je premalo dvorana za sastanke i bile su rezervirane mjesecima unaprijed, pa smo svi bili osuđeni na cjelodnevni žamor. Onda je došlo pandemijsko doba koje je mnogima od nas otvorilo oči i pokazalo da se može sasvim normalno raditi iz udobnosti svojeg doma bez potrebe za trošenjem života u prijevozima i nadvikivanjima u open officeima. A bilo je i lijepo više biti doma sa svojom djecom. Mislim da su to nekako bili glavni razlozi koji su prevagnuli za napustiti kompaniju.

Pola godine uzela sam Career break koji sam zamislila da se posvetim sebi i razradi svog biznisa, međutim život se upleo i trebala sam skrbiti o starijem članu obitelji koja je bila jedva pokretna i trebala posebnu njegu.

LetsGrow Studio slavi svoj 1. rođendan

Kako je sve počelo?

Tijekom ljeta 2022. godine otišla sam na dva poslovna savjetovanja da si razjasnim kakvim biznisom ću se baviti. Odslušala sam edukacije u Plavom uredu i odlučila da je to sad taj trenutak kada ću osnovati svoj biznis.

Prvotna ideja je bila da ću se baviti poslovnim savjetovanjem koje uključuje snimanje stanja biznisa i davanje sugestija za poboljšanje i automatizacije procesa. Krenula sam nuditi svoju uslugu besplatno. Ljudi s kojima sam radila bili su zadovoljni rezultatima.

Počela sam se oglašavati na društvenim mrežama. Napravila sam svoju facebook stranicu LetsGrow Studio Savjetovanje, napravila sam instagram stranicu LetsGrow Studio Savjetovanje i imam svoj Linkedin profil.

Učlanila sam se u jednu poduzetničku grupu kroz koju sam upoznala dosta poduzetnica i zajedno s njima i kroz naše priče učila kako razvijati svoj biznis.

Bilo je tu korisnih savjeta, ali i onih koji su me vodili u neke sfere koje meni nisu ugodne, poput toga da moram snimati videa. Odlučila sam provjeriti je li to prava strategija za mene i nakon 8 videa sam podvukla crtu i rekla to nije moj način izražavanja. Barem ne u ovom trenutku života. I dalje sam tražila načine kako se izraziti i doprijeti do mojih klijenata. Radila sam instagram i facebook postove u kojima sam nudila savjete i svoje usluge. Pisala sam članke na LinkedInu. Pisala sam blog postove na svojoj web stranici. I ove strategije koristim i dalje.

U toj grupi spojili su me sa mojoj Business bestie. Sa njome sam se počela sastajati svaki tjedan gdje bi razgovarale o našim biznisima i narednim planovima. Ona je u tom trenutku bila poduzetnica već 14 godina. Nas dvije smo se baš povezale jer smo sličnih interesa, imamo slične vještine i slične težnje.

Odlazila sam i na različita poduzetnička okupljanja. To mi je također bio veliki izlazak iz komforne zone, jer nikog nisam poznavala, no dala sam tome šansu i upoznala neke zanimljive ljude.

Kako su se stvari razvijale?

Prvih 8 mjeseci nisam imala prihoda. Svi povremeni angažmani bili su pro bono. Ipak svi smo nešto iz toga dobili. Klijenti su dobili uslugu koja im je bila korisna, a ja nova iskustva. Dobro se dobrim vraća – uvijek! Sve što daš u dobroj namjeri i s punim poštenjem, vratit će se na neki neočekivan način. Postoji i poznata latinska izreka “Do ut des” – Daj da bi dobio.

Nisam osjećala financijski pristisak jer sam dobila poticaje za samozapošljavanje i otpremninu od kompanije. No osjećaji su mi bili pomiješani jer sam svaki dan po 10-12 sati radila na razvoju svog biznisa. Na papir sam stavila sve što znam, želim i volim raditi, a toga je bilo poprilično i od toga sam formirala nekoliko različitih usluga. To su:

  • usluga poslovnog savjetovanja – uključuje snimku stanja vašeg biznisa, detaljnu analizu i preporuke za poboljšanje i automatizaciju procesa
  • usluge virtualnog asistenta – uključuje operativne, tehničke i administrativne poslove koji su opterećenje poduzetnicima i oduzimaju im previše dragocjenog vremena koje bi mogli uložiti u razvoj vlastitog biznisa
  • usluga IT projektnog menadžera – uključuje upravljanje IT projektima – klasično ili agilno, ovisno o potrebama
  • usluga holističkog biznis coachinga – uključuje 6 coaching susreta gdje radimo na unutarnjim faktorima (mindset, energija i usklađivanje s biznisom) i vanjskim faktorima (strategija, plan i poduzimanje aktivnosti) kako bi se uskladili sa svojom većom vizijom i svrhom
  • usluga izrade i održavanja web stranica – uključuje izradu web stranica u wordpressu, tehničko i sadržajno održavanje.
  • program Prakticiraj sreću baziran na znanstvenim istraživanjima koja nam govore da zahvaljujući malim promjenama u našem ponašanju i načinu razmišljanja, možemo živjeti sretan i uspješan život bez obzira na vanjske okolnosti.

Netko tko me ne poznaje dovoljno dobro, reći će zašto nudim toliko usluga i zašto se ne fokusiram samo na jedno. Često sam razmišljala o tome, ali jednostavno ne mogu. Ja sam osoba sa puno interesa i imam se potrebu kreativno izražavati na različite načine, te slijediti svoju intuiciju i govor duše. Kažu da su to karakteristike multistrastvene osobe i ja sam jedna od njih. Put ni malo nije jednostavan, ali takav jednostavno mora biti.

prvi rođendan letsgrow studio

Konačno plaćena suradnja!

Jedan dan ugledala sam natječaj Go2Human Huba gdje se traže novi članovi – virtualni asistenti. Trebalo je poslati svoj CV i snimiti kratki video. Isti čas sam to napravila i vrlo brzo postala nova članica Go2Human Huba. To mi je dalo neki novi vjetar u leđa. U tom trenutku bilo je otvoreno nekih 3 ili 4 natječaja na koja sam se prijavila. Bila sam odabrana za suradnju sa jednom IT firmom koja se bavi prodajom licenci, a s kojom i sada surađujem. Za njih odrađujem poslove Backoffice i Partner Managementa i izuzetno sam zadovoljna i zahvalna za ovu suradnju.

Potom su krenule i nove suradnje. Stvari su se konačno pokrenule i počele se se pojavljivati nove prilike.

Što dalje

Tony Robbins kaže: “Nije stvar u tome što ćemo dobiti. Već je stvar u tome tko postajemo, kako doprinosimo – to daje smisao našim životima“.

Odlučila sam osigurati 3 mentorska programa za 25 polaznica. Jedan mentorski je započeo u 9.mjesecu, a dva kreću u 10. mjesecu. Veselim se upoznati nove ljude i podijeliti svoja znanja s njima.

Sa mojom Business bestie pokrećem jedan novi projekt za poduzetnice. O tome više uskoro!

Osim toga za 4 mjeseca ću postati diplomirana slikarica i na proljeće planiram ponuditi programe intuitivnog slikanja.

Proslavimo rođendan zajedno!

Popust za rođendan

Ukoliko vam je potrebna neka od usluga, javite se s punim povjerenjem.

Svakome pristupam individualno i težim pružiti premium uslugu po pristupačnim cijenama.

Također odabirom mojih usluga, zajedno doprinosimo boljem društvu. 5% uplate ide u dobrotvorne svrhe.

Podijelite članak