logo letsgrow studio
Studio za poslovno savjetovanje i osobni razvoj by TAMARA PERUŠIĆ

Radionice za crtanje fraktala

Individualne i grupne radionice

Program: Potakni svoju kreativnost i ostvari svoje potencijale uz fraktalne crteže

Crtanje fraktala potakni svoju kreativnost i ostvari potencijale uz fraktalne crteže

Klikni na fotku za više detalja!

Radionica: Odlučna ja

Fraktalna radionica Odlučna ja

Klikni na fotku za više detalja!

Radionica: Slobodna ja

Fraktalna radionica slobodna ja

Klikni na fotku za više detalja!

Radionica: Autentična prekrasna ja

Fraktalna radionica autentična prekrasna ja

Klikni na fotku za više detalja!

Crtanje fraktala

Crtanje fraktala je oblik art terapije. Fraktalni crtež je forma koja se sastoji od neisprekidane crte i obojenih polja. Fraktalni crteži crtaju se zatvorenih očiju. Na taj način se lakše opustimo i uranjamo u sebe. Boje biramo zatvorenih očiju, a polja bojamo otvorenih očiju. Kombinacija boja, različite vrste linija (duge, kratke, valovite i ravne) i različiti pritisci prilikom bojanja koji se koriste u fraktalnom crtežu djeluju na nas terapeutski.

Crtež može crtati svatko tko može držati olovku u ruci. Crtež se crta u kontinuitetu jednu minutu, ruka nam slobodno ide po papiru. Pokušavamo nacrtati crtež srednje veličine, da nije premali, ali isto tako da ne izlazi izvan formata papira. Pritom se trudimo crtati linije u raznolikim smjerovima, duge, srednje i kratke linije, sa što više presijecanja, zakrivljene i ravne.

Posotji više tehnika crtanja fraktala. Osim dijagnostičkih i korekcijskih fraktala, mogu se crtati mini ciklusi, fraktali podrške, fraktali za ispunjenje neke želje, umjetnički fraktali i druge tehnike koje nastavljaju razvijati autoričini učenici.

O autorici i metodi

Metodu crtanja fraktalnih crteža je 1991. godine osmislila Tanzilija Zakirovna Polujahtova, ruska znanstvenica, klinička psihologinja i obiteljska terapeutkinja. Ona u svom terapeutskom radu spaja različita znanja iz nekoliko područja znanosti. U svojim istraživanjima, Tanzilija je imala za cilj pronaći metodu kako što preciznije izražavati unutarnje stanje čovjeka. Njezino dugogodišnje traganje za odgovorima rezultiralo je nastankom metode fraktalnog crteža.

Objedinila je umjetnost i znanost i vizualne elemente, crtu i boju, koje koristi kao alat za promjenu unutarnjeg stanja. Pritom je osmislila ključ po kojemu se zna koju boju treba primijeniti u slučaju pojedinog emotivnog i fizičkog poremećaja.  Stvaranje ključa temelji se na dugogodišnjem iskustvu i radu sa bojama, njihovim energetskim funkcijama i praktičnom primjenom u dijagnostici.

U Hrvatskoj se fraktali crtaju od 2011. godine. Tada je grupa iz Hrvatske sudjelovala u projektu međunarodnog Grundtvig obrazovnog partnerstva ART express pressing stress održanog u Litvi. U sklopu projekta održavale su se radionice crtanja fraktala koje je vodila Brigita Paulauskiene, učenica autorice metode Tanzilije Polujahtove. Od 2012. godine kontinuirano se širila metoda koja je prezentirana učiteljima, psiholozima, defektolozima i svima koji uživaju u osobnom razvoju.

Moj prvi susret sa fraktalima bio je 2015. godine kod Martine Kosec koja je i predstavnica Metode fraktalnog crteža za Hrvatsku i kod koje sam slušala niz radionica. Fraktalnu školu sam završila u generaciji 2021/2022 kod Ane Pavičić koja je certificirana savjetnica i master Instruktorica po Metodi fraktalnog crteža kao i niz drugih programa.

Na Hrvatskom jeziku dostupne su 3 knjige Metode fraktalnog crteža koje možete nabaviti kod Martine Kosec u Punom potencijalu;

  1. T.Z. Polujahtova, A.E. Komov: Izvornik fraktalne mudrosti
  2. Dr. Deja Muck i Martina Kosec: Put ljubavi – put k sebi
  3. Martina Kosec i Sanela Grazia: Čarobna mrežaonica paučića Vida

Što postižemo crtanjem fraktala?

Fraktalni crtež koji sami crtamo prema određenim uputama predstavlja naš život koji se sastoji od mnogih zasebnih dijelovi i svi oni čine cjelinu. Kombinacija boja, različitih vrsta linija i različiti pritisci koji se koriste u fraktalu djeluju terapeutski i pomažu nam da postignemo sklad unutar nekog životnog područja (zdravlje, odnosi, kreativno izražavanje, posao…).

Tijekom svog dugogodišnjeg rada, Tanzilija je napravila mnoštvo istraživanja i studije koje su pokazale da se ljudi koji su crtali fraktale, brže oporavljali od svih bolesti. Ova tehnika pomaže ljudima da ozdrave i rješavaju svoje životne probleme. Metoda pomaže ljudima koji imaju iskustvo traume, koji su u stresu, anksioznosti, depresiji i ostalim negativnim psihološkim stanjima. Ovom metodom možemo upoznati sami sebe, dobiti pristup informacijama skrivenim u dubinama naše podsvijesti, prepoznati i ostvariti svoje životne ciljeve i potencijale.

Fraktalni crtež je energetski crtež. Dok crtamo fraktalni crtež mi zapravo slikamo sami sebe, svoj unutarnji svijet zajedno sa svim stečenim iskustvima; brigom, problemima, bolestima, žalostima i radostima. Crtež sadrži sve pojedine informacije o nama.

Kada crtamo fraktale oslobađamo kreativnu energiju i povezujemo se sa višom svijesti. Uranjamo u meditativno stanje u kojem misli nestaju i postoje samo sklad i ravnoteža. Dok crtamo mi smo u sadašnjem trenutku, mijenjamo se, stvaramo kreativni pristup životu i otvaramo se novim mogućnostima.

Upoznajte se sa metodom fraktalnih crteža. Nije potrebno nikakvo likovno predznanje niti talent za crtanje fraktala.

Arhiva – realizirano!

božićna tema fraktala

Online fraktalna radionica
Božićna tema

Trajanje radionice: 1 sat

Potreban materijal: crna kemijska olovka, papir bijeli A5 200 gr, drvene bojice

Opis: Crtamo fraktal sa božićnom temom.