logo letsgrow studio
Studio za poslovno savjetovanje i osobni razvoj by TAMARA PERUŠIĆ

Kotač života

Općenito

Kotač života popularna je vježba jer je jednostavan, ali i moćan alat da naučite više o sebi. Temelji se na ideji da postoje specifične kategorije koje čine kamen temeljac vašeg ukupnog životnog iskustva. Prođimo kroz one najosnovnije kategorije uz napomenu da različiti coachevi koriste različite kategorije u kotaču života. U našem kotaču života osvrnut ćemo se na slijedeće kategorije: zdravlje, društveni život, ljubav/obitelj/djeca, duhovnost, hobi/zabava/rekreacija, financije, karijera i osobni rast.

Cilj ove vježbe je dobiti pogled od 360 stupnjeva na vašu trenutnu životnu situaciju. Na ovaj način možete brzo identificirati područja gdje niste u balansu i zahvaljujući tome postaviti nove prioritet ovisno o vašoj životnoj viziji.

Kotač života preuzmite ovdje.

Pogledajte kotač života sa najznačajnijim kategorijama. Zapitajte se na ljestvici od 1-10 gdje je 10 idealno: Koliko sam zadovoljan/na sa ovim područjem života?

Nemojte pretjerano razmišljati, vodite se intuicijom. Označite na kotaču životu i po želji obojite kako bi vam i vizualno bilo preglednije.

Razumijevanje rezultata

Evo što vaši rezultati znače:

Rezultat 8-10

Čestitamo. Vi ste jako zadovoljni određenim područjem. Važno je da nastavite raditi ono što ste i do sada radili kako bi i dalje bili zadovoljni. Međutim, nemojte zanemariti činjenicu da možda postoje područja za poboljšanje. Ovo je važno kako biste bili sigurni da ne ograničavate svoj potencijal za daljnji rast i zadovoljstvo.

Rezultat 5-7

Ako imate ocjene od 5 do 7 za bilo koju od kategorija, razumno ste zadovoljni u ovom području, ali definitivno ima prostora za napredak. Razmislite o prilikama za poboljšanje ili o tome što bi vas moglo spriječiti da postignete bolji rezultat.

Rezultat 0-4

Ukoliko imate ocjene od 0 do 4 za bilo koju od kategorija, vrlo vjerojatno niste baš zadovoljni tim područjem. U području gdje imate ovakvu ocjenu, trebat ćete istražiti načine na koje možete povećati svoje zadovoljstvo. Ipak nemojte se loše osjećati zbog ovog rezultata jer vam nudi puno prilika. To može biti prilično uzbudljivo jer obično osobe koje imaju niži rezultat nisu u potpunosti istražili mogućnosti koje su im dostupne. Također imat ćete jasnu sliku područja u kojima možete najviše rasti i jednom kada nadiđete taj rezultat bit ćete iznimno zadovoljno postignućem.

Što dalje?

Sada kada ste osvijestili svoja područja života, htjela bih vas potaknuti da odgovorite na sljedeća pitanja.

  • Zašto sam u svakoj kategoriji postigao/la takav rezultat?
  • Koji je moj idealni rezultat za svaku kategoriju, koji trebam postići u sljedećih mjesec dana, tri mjeseca, šest mjeseci i jednoj godini?
  • Gdje su moji najveći nedostaci i razine zadovoljstva?
  • Na koja se područja svog života prvenstveno želim usredotočiti kako bih povećao/la svoje zadovoljstvo životom?

Važno je zapamtiti da svaki kotač života treba biti uravnotežen. Razmislite o tome na slijedeći način. Što bi se dogodilo ako biste pokušali kretati sa potrganim kotačem i koliko bi učinkovitiji bio vaš život kad bi se kretali naprijed sa uravnoteženim kotačem.

kotač života i kretanje sa potrganim kotačem
Možemo li sa ovakvim biciklom naprijed?

Razlog zašto vam ovo govorim je taj što je vrlo lako biti zadovoljan u jednom području, na uštrb nekog drugog područja. Na primjer ako uložite sve svoje vrijeme i energiju radeći na svojoj karijeri sigurno ćete ostvariti fantastičan napredak. Možda ćete čak postati izuzetno zadovoljni svojim financijama i bogatstvom, ali što će se dogoditi sa vašim odnosima, vašim zdravljem? Zapitajte se da li se zabavljate putem? Ključ uspjeha je pronaći zdravu ravnotežu, a najbolji način je da podignete svoje sveukupno zadovoljstvo životom. Želite povećati sve razine na kotaču, umjesto da podižete jedno područje žrtvujući drugo. Važno je kretanje prema naprijed. Pomičite svoje granice kako biste proširili svoj kotač uz zadržavanje ravnoteže.

Sada kada znate na kojim područjima života želite raditi obvežite se na akciju. Koje ćete konkretne radnje ili korake poduzeti kako biste povećali svoje zadovoljstvo u željenom području? Zapišite to na komad papira. Odredite do kada ćete poduzeti navedene korake.

Želim vam puno uspjeha u svim područjima života.

Podijelite članak