logo letsgrow studio
Studio za poslovno savjetovanje i osobni razvoj by TAMARA PERUŠIĆ

Održivost kod kuće

Holizam

Održivost kod kuće možemo povećati na način da budemo energetski učinkoviti. Energetska učinkovitost odnosi se na korištenje tehnologija, praksi i strategija dizajna koje smanjuju količinu energije potrebne za obavljanje određenog zadatka, poput grijanja i hlađenja zgrade ili rada uređaja.

Cilj energetske učinkovitosti je smanjiti količinu korištene energije. Time se smanjuje i količina proizvedenih emisija stakleničkih plinova za održavanje ili poboljšanje kvalitete života. Neke od najčešćih energetski učinkovitih mjera za održivost kod kuće uključuju:

  • korištenje učinkovitih žarulja,
  • nadogradnju na uređaje s oznakom Energy Star,
  • poboljšanje izolacije i
  • ugradnju programabilnih termostata.

Smanjenjem potrošnje energije pojedinci i organizacije mogu uštedjeti novac, smanjiti svoj ugljični otisak i pomoći usporiti tempo globalnih klimatskih promjena.

energetski učinkovita rasvjeta

Obnovljivi izvori energije za održivost kod kuće

Korištenje obnovljivih izvora energije kao što su solarni paneli i vjetroturbine ima brojne prednosti kako za okoliš tako i za pojedince i zajednice. Prvo, obnovljivi izvori energije su održivi, ​​što znači da neće nestati, te emitiraju znatno manje stakleničkih plinova i drugih zagađivača u usporedbi s tradicionalnim fosilnim gorivima. Kao rezultat toga, mogu pomoći u smanjenju utjecaja ljudskih aktivnosti na okoliš i ublažiti učinke klimatskih promjena.

Još jedna prednost obnovljivih izvora energije je što su decentralizirani, što znači da se mogu proizvoditi i koristiti lokalno. To može pomoći u smanjenju ovisnosti o velikim, centraliziranim energetskim sustavima i poboljšanju energetske sigurnosti.

Osim toga, obnovljivi izvori energije mogu pomoći u smanjenju troškova energije, osobito dugoročno, jer ne zahtijevaju stalnu kupnju goriva. Nadalje, obnovljivi izvori energije mogu pružiti nove gospodarske mogućnosti, kao što je otvaranje radnih mjesta u sektoru obnovljive energije, kao i mogućnosti za pojedince i zajednice da generiraju vlastitu energiju i prodaju višak natrag u mrežu.

Korištenje obnovljivih izvora energije može pomoći u stvaranju održivije budućnosti za sve.

Samoprocjena održivosti kod kuće

Pažljivo razmotrite sljedeća pitanja kako biste odredili održivost svog doma:

  1. Koliko je moj dom energetski učinkovit? Mogu li napraviti neka poboljšanja kako bih smanjio/la svoju potrošnju energije?
  2. Imam li učinkovite uređaje i rasvjetu u svom domu?
  3. Kakve sustave grijanja i hlađenja imam u svom domu? Mogu li se učiniti energetski učinkovitijima?
  4. Je li moj dom pravilno izoliran kako bi se smanjio gubitak topline i curenje zraka?
  5. Kakve značajke za uštedu vode imam u svom domu? Mogu li napraviti neka poboljšanja kako bih smanjio/la svoju potrošnju vode?
  6. Kakvi su materijali korišteni u izgradnji moje kuće? Jesu li održivi i ekološki prihvatljivi?
  7. Kakvo uređenje imam u svom dvorištu? Je li održiv i štedi li vodu?
  8. Kompostiram li ili recikliram svoj otpad? Mogu li poboljšati svoje prakse gospodarenja otpadom?

Podijelite članak