logo letsgrow studio
Studio za poslovno savjetovanje i osobni razvoj by TAMARA PERUŠIĆ

Bijenale u Veneciji

Umjetnost

Bijenale 2022

U organizaciji Visoke škole za slikarstvo Ljubljana bili smo na međunarodnoj umjetničkoj izložbi Bijenale u Veneciji. Naziv izložbe je Mlijeko snova (engl. The Milk of Dreams) i održava se u razdoblju od 23. travnja do 27. studenog 2022.. Kustosica izložbe je Cecilia Alemani.

Izložba se održava u Središnjem paviljonu (Giardini) i u Arsenalu, uključujući 213 umjetnika iz 58 zemalja; Njih 180 po prvi put sudjeluje na Međunarodnoj izložbi. 1433 izložena djela i predmeta, 80 novih projekata posebno je zamišljeno za Bijenale u Veneciji.

Više detalja o samoj izložbi možete pogledati na službenim stranicama La Biennale.

Inspiracija za izložbu

Naslov Mlijeko snova uzeto je iz knjige Leonore Carrington (1917. – 2011.) – izjavila je Cecilia Alemani – u kojoj nadrealistička umjetnica opisuje čarobni svijet u kojem se život stalno iznova zamišlja kroz prizmu mašte. To je svijet u kojem se svatko može promijeniti, transformirati, postati nešto ili netko drugi. Izložba Mlijeko snova vode ovozemaljska stvorenja od Leonore Carrington, zajedno s drugim likovima transformacije, kao suputnike na imaginarnom putovanju kroz metamorfoze tijela i definicije ljudskog.

Bijenale u Veneciji, neki od impresivnih radova
Izložba Mlijeko snova

Ova izložba temelji se na mnogim razgovorima s umjetnicima vođenim u posljednjih nekoliko godina. Pitanja koja su izranjala iz ovih dijaloga propituju ugroženost opstanka vrste, ali i sažimaju mnoga druga pitanja koja prožimaju znanost, umjetnost i mitove našeg vremena. Kako se mijenja definicija čovjeka? Što čini život i što razlikuje biljku od životinje, čovjeka od nečovjeka? Koje su naše odgovornosti prema planetu, drugim ljudima i drugim oblicima života? A kako bi život izgledao bez nas?

Ovo su neka od pitanja vodilja za ovo izdanje Bijenala u Veneciji, koje se posebno fokusira na tri tematska područja:

  • prikaz tijela i njihove metamorfoze;
  • odnos između pojedinaca i tehnologija;
  • veza između tijela i Zemlje.

Izložba je zaista impresivna, u nekim dijelovima i šokantna. Posebno su me se dojmile ogromne skulpture, jednostavne, ali upečatljive. Obzirom smo imali 8 sati za razgledavanje, to nije ni približno dovoljno vremena da se sve vidi, no vidjela sam mnogo toga, proširila svoje slikarske horizonte i dobila neke nove ideje za stvaranje.

Podijelite članak